Thursday, 24 April 2014

KENE TIPU BELI BATERI KERETA!

Assalamualaikum,

salam khamis,
well hello readers and how u guys doing? goodddd.. (gaya schafox hehehe)


sekadar gambar hiasan

ok ini kisah nak beli bateri kereta, nak dijadikan cerita kereta aku baterinya mmg dah sampai seru nak kene tukar dah pikir, ok lah aku pegi lah kedai sebelah tempat keje Mr.H yang mana seorang peniaga cina, yang die tidak tahu pun yang aku isteri kepada mr.H dan aku masuk tanya dengan die,,

Me: Bos bateri saga u ada brand ape je? n brapa harga?
kedai: owhhh itu aaaa, lebih kurang aaaaaa 350 mcm itu, kering, basah beza 10ringgit saja,,

dan die tunjuklah bateri yang ada kat situ,, tp aku dh tanya dekat abah yang bateri kereta tak lari 150 ke 200 cm tu,, ok lah aku tanya la lagi," yang murah punye takde ke?" dan die pun cakap "ehhh mana ada batery murah mmg ini la harga" haaa ok la takpela, aku pun takla ckp banyak aku ckp ok la takpe aku bincang ngan mr.H. dan die teringat yang ada sorang member die kira kawan-kawan main bola sekali ngan die ada buka bangkel,

so aku pun terus la call tanya, abg najib namenyer,, tanye die bateri kereta die ade tak, then die kata ada, aku tnyer berapa harga, die pun cakap 150 utk kering 145 basah, haaaaaa tgk aku pun ingatkan kot la brand lain ke kan.. then aku tnye la brand ape,, dan brand yang disebutkan adalah sama dengan yang ditunjukkan oleh Cina tersebut. seeee nak menipu, mentang-mentang aku pempuan, ingat aku tak tau pasal kereta,

haaaaa so aku beli la,, dekat abg najib tu,, lepas dh settle semua, mr.H saja pegi balik kt kedai kereta sebelah tmpat keje die tu tanya, cina yang sama, "bos itu bateri kereta saga punya isteri saya tanya berapa? u kata 350 mcm tu?" die pun cakap "haaaaa ya la 300 mcm itu la i boleh kasi 250 kasi u kalau mau" then dengan selambenyer, mr.H pun sound, "u nak menipu kan, isteri saya sudah beli baru 150 je, bateri sama, u tgk amoi datang tanya, u mau ketuk eh",, dengan selambe cine tu dh gelabah tak tau nak jawab, cover line balik kata "haiyaaa die kata itu waja la, saya ingat waja, kalau saga mmg itu harga" elehhh pandai pulak kau belit, tadi pun ko cakap 300 boleh bagi 250 la ape la.. now ko kata lah salah dengar.. haaaaaa dah terkantoi baru nak gelabah.

so nasihat disini, kepada akak-akak atau adik-adik cantik, kita ni pempuan slalu diorg ingat kita tak tau apa-apa pasal kereta,, so kalau kita nk pegi bengkel ke, nk beli barang kereta ke,, pastikan tanya dulu pada kawan-kawan lelaki, atau buat research pasal harga dulu supaya kita ni tak ditipu.. dan aku paling tak suka peniaga-peniaga yang suka ambil kesempatan bila tgk perempuan yang datang tanya. ingat ye para peniaga, perempuan pon ada knowladge jugak pasal kereta ok!so hati-hati

thanks for your time
xoxo Puan Husna


p/s: perempuan ni selalu jadi mangsa penipuan sbb telampau lembut hati dan cepat percaya kt orang.. nooo jgn mcm tu ok



20 comments:

  1. BETUL TUE KENA SIASAT ATAU MTK TLG KAUM LELAKI KAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah anum, sakit ati btl ngan cine tu

      Delete
  2. yes pompuan mmng trlampau lmbut hati. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kan tashira,, kita kan kaum yang lemahh ewaahhh hehehe :)

      Delete
  3. nk lg best bawa je husband or mintk tlg jer mmber laki tlg belikan.
    dijamin wang akan dikembalikan.
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhhaaaaa paling setuju, tp kalo nk harap husband belikan rasa tak begerak lagi kot kereta hahaha suke bertanguh org laki ni..

      Delete
  4. amboi mak...mahalnya sampai 300....ari tu pnat tukar pun baru 150 macam tu...nmpak sangat menipu...btul tu....peniaga ni ingat kita orang pmpn xda knowledge ke pasal kereta.....pmpn skrg dh banyak knowledge la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe pnut,, sakit ati titewww hahaha tu la mmg kne buat research sebelum beli.. gerammm jee..

      Delete
  5. amboi mahal betul die nak ketuk kan....klo tak tanye tmpt lain tu memang melayang la jawabnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe sheyla,, nasib baik dh tnyer dulu.. :)

      Delete
  6. yups betul tuh....kalau nak beli sesuatu yang kita tahu apa dan berapa harganya...elok tnye pada tau dan pakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jia slalu kne gak ke? hehehe tu la ape2 skarang ni ramai je yang suka menipu sbb nk untung kan.. :)

      Delete
  7. saya ni kalau bab2 kereta, mmg tak amik port. taunya, isi minyak dan drive saja. lain2 tu suami yang uruskan termasuklah jugak bab2 bateri ni. hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh tu la kak uni, sbb en suami memanjang buzy je kadang2 saya la yang kene amik kisah sian pulak nk lepas semua kt die kan hehehe

      Delete
  8. Assalamualaikum husna, sekali kena sound. tergagap terus dia. sabar banyak ekk. singgah menabung inti sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam sheila,, haaa tau takpe,, kene dengan mr.h baru tau mengelabah TQ sheila

      Delete
  9. Kalau bab ni, perempuan selalu kena ketuk kan... tu sebabnya kena tanya samada suami, ayah, atau kwn2 lelaki... dan kita sendiri perlu juga amik tahu... k nrl pernah dah sekali kena ketuk beratus2... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn kak nurul, diorg ni pantang tgk pmpn dtg je.. mmg kalo boleh nk tipu habis-habis,, jahat..

      Delete
  10. Mmg realitinya begitu... Mmg pmpuan kna amik tahu part kete punya maa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeesss kak maria,, yer la kita kan insan yang lemah hehehe :)

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...