Thursday, 22 March 2018

KETUMBUHAN DI PAYUDARA ( Ketumbuhan Membengkak & Pembedahan)- Part 4

Assalamualaikum,,

bersambung dari entry lepas tentang tiba tiba je aku rasa sakit sedangkan dah aturkan untuk operation pada 4/2/18 tapi disebabkan tempat yang terdapat ketumbuhan tu tiba tiba jadi merah dan sakit. aku terus call dr.vena dan Doc minta aku terus datang petang tu jugak dimana kalau ikutkan tarikh haritu adalah 12/3/18.. so 2 petang aku terus mintak excuse dekat ofice terus ke hospital.

nasib lah hospital dengan ofis aku cuma 5 minit je.. so tak la nk kene hadap jem ke ape.. sampai je hospital aku terus pegi daftar dan terus masuk bilik Dr.Vena, dan bg tau die ape yang aku rasa dan Dr terus buat pemeriksaan and yesss, doc terus cakap.

Memang ianya dah membengkak dan die kata kemungkinan terdapat jangkitan dekat dalam yang buatkan die membengkak. so doc tak tunggu terus cakap, terus admit harini utk kita start antibiotic dan kita akan buat operation esok pukul 10 pagi..

dengar je mcm tu aku tak membantah dan doc terus uruskan aku utk di masukkan ke wad dan jalankan procedure,disebabkan wad penuh aku kene tunggu wad kosong dulu so pihak hospital kata diorg akan call bila bilik dh ready,  so aku pilih untuk balik sbb haram ape barang pun tak ready.. , terus pergi counter admit untuk bayar deposit semua dulu then balik siapkan barang jam waktu tu dalam pukul 3.30ptg.



pukul 8.45mlm pihak hospital call bg tau bilik dh ready boleh terus datang utk admit. disebabkan wad penuh, aku dapat bilik 4 bad so husband mmg tak boleh tunggu dkt wad tu, tp sbbkan kes aku emergancy aku kene jugak masuk wad utk start antibiotic.. so mlm tu tido mcm biasa dan pukul 7 pagi dah kene start puasa sbbkan operation ditanguh pukul 2 petang.

nak masuk OT gua senyum lagi hahaha 


waktu tu ckp dengan husand tak payah datang sbb ada di kenit tu susah sikit nk kawal habis die terjah katil org semua..

so sampai time pukul 1.00ptg nurse dah datang suruh ready utk tolak masuk OT, so aku di bagi baju utk aku ready dan tepat pukul 2 aku di tolak masuk ke OT, ada Dr Tan, Dr bius datang bagi penerangan tentang pembedahan yang die akan bius full body, masuk je dlm bilik OT nampak ada beberapa org tgh ready the equipment dan dr bius start tekup mulut aku dengan gas dan yang aku dengar die kata masuk ubat ni akan sakit sikit ya... tak sampai berapa saat aku pun hilang dari dunia nyata..

pukul 4.30ptg selesailah pembedahan membuang ketumbuhan di payudara dan aku di tolak balik masuk ke wad. waktu sampai tu masih rasa mengantuk, yang nampak muka husban pastu aku sambung tido.. then ramai sedara mara datang ziarah aku pun aku dok mamai mamai lg.. paling tak boleh tahan lepas operation rasa loya ya amat mmg 2 kali aku muntah..

haaa ni lah rupe baru lepas keluar bilik bedah,, mmg mengantuk ya amat.. 


mlm tu doc datang buat round, then doc maklumkan ketumbuhan aku dah menanah dekat dalam so sbb tu yang aku rasa sakit dan die membengkak, nasib baik aku rasa awal, n doc kata mmg terdapat ketumbuhn ketulan keras dikawasan yang die belah tu, diorang dah ambik semua ketulan tu untuk dihantar sekali lagi ke lab untuk buat ujian terakhir utk sahkan ketumbuhan jenis ape.

Alhamdulillah, 15/3/18 hari khamis lepas, aku dah boleh discharge. balik rumah masih takde rasa sakit ape pun.. mungkin ubat bius tu masih ada,, dan hari isnin haritu 19/3/18 baru ada rasa sakit sikit.. tu pun masih boleh tahan.. so aku sekarang masih dalam MC sampai harini,, Jumaat akan start masuk kerja balik...

disebabkan ketumbuhan tu dah menanah dan ada infection aku kene masuk antibiotic ni 3 botol sehari sampai discharge pun sambung lg ubat sampai harini..



Final result masih belum dapat dari Doc, Doc kata Isnin 26/3/18 akan dapat full result test.. harap2 ianya cuma ketumbuhan biasa.. dan harap aku tak dengar berita buruk dr doc.

ok tentang bill aku dekat Colombia Hospital ni utk 4D3N, hanya 1 mlm je dpt single bad sbb last day tu baru ada kosong.. so total semua bill RM 8k++ bg aku kira murah jugak la sbb ada kawan aku but procedure batu karang dekat KPJ pun dah RM15k++, and alhamdulillah aku cuma kene bayar RM13.65  sahaja dari total bill tu.. sbb ada tambahan barang yg aku request insurance tak cover..

ok nanti aku update lagi result ketumbuhan tu yg final dari Doc,, doa doa moga ianya cuma ketumbuhan biasa..

Thanks for your time people
xoxo Puan Husna


p/s : dekat office bz nak Annual Dinner jumaat ni, so doakan aku dpt cabutan bertuah TV beso ehhhh tetibe hahahahaha



Tuesday, 20 March 2018

KETUMBUHAN DI PAYUDARA (Keputusan Biopsy)- PART 3

Assalamualaikum...



entry yang ke tiga pasal ketumbuhan di payudara.. kalau nk tau cerita dari awal boleh baca dari PART 1, PART 2 dan baru sambung baca kat sini ok...

so hari yang di tunggu telah tiba.. husband, saudara mara dan kawan kawan terdekat tak putus bg semangat supaya aku positif walau apa pun keputusan yang diterima.. walaupun lepas dari buat biopsy tu mmg jujurnya aku ada sedikit down dan bende ni mmg tak nafikan sangat mengangu emosi dan pemikiran aku.. aku mula pikir pasal arwah abah.. aku mula pikir nk buat ape kalau keputusan positive cancer nak buat ke tak kimo.. mcm mcm la time ni otak aku pikir siap pesan kt husband kalau anu takde nti duit dlm bank duit tu duit ni guna utk anak belajar semua... nampakkkkkkkk ganguan halusinasi sangat...

ok so 21/2/2018 pagi pukul 9 apoitment aku, alu langkah longlai no pegi hospital sbb neves husband aku yg teman mula la nk teberak la ape la lg neves dr no ambik result spm babe.. hahaha
ok so mcm biasa aku punggu depan bilik Dr.vena n nama aku di panggil.. kun fayakun, rabbi yasir walla tu assir itu la ayat yang tak putus dr mulut aku agar aku dengar berita gembiea dr dr.vena..
langkah masuk aku nampak muka doc straight je.. pahal doc ni nk marah aku ke.. aku senyum tawar n tak banyak tanya terus aku ranya.. so how doc the result..

ok here the report doc tunjuk dekat aku sekeping kertas yang aku sendiri tak paham ape die tulis bahasa hospital hahahah so satu satu doc terangkan.. so dr result there is no cancer sel detected.. fuhhhhhhhhhh

die punya lege waktu tu punya bersyukur... Allah je tau.. buttt........
tersentak balik dengar perkataan but tu dr dr. and aku focus balik dengan apa yang doc cakap.. doc maklumkan dr sample yang diambil ada terdapat kesan keradangan yang teruk dkt tisu tersebut. jadi doc tak pasti punca keradangan tu terjadi sbb  menurut doc, keradangan payudara selalu terjadi bila ibu menyusukan baby suddenly stop menyusu. tp aku dah lame stop menyusu anak aku dalam 1tahun lebih so doc kata mungkn sbb lain yang die kene kaji lagi..

so dr keputusan tu doc bagi ubat antibiotics utk 1minggu then kene datang lg untuk follow up nk tgk lump tersebut mengecil atau tidak.. so kalau tak mengecil doc cadangkan utk buang sbb setiap lump berpotensi utk menjadi cancer kalau dibiarkan.. so aku balik dengan rasa separuh lege je.. sbb masih ada potensi lain yang perlu aku risau.. so next appoitment 7/3/2018.  total bill utk haritu RM 160++
7/3/18 pun tiba dan aku dah plan sepanjang aku mkn ubat kt rumah aku nampak mmg takde perubahan, so otak dh pikir kerja kt office menimbun ni.. dengan mane nk AGM lg nk buat tu buat ni.. so sebab office buzy ya amat amat aku dh pk nk cakap dt doc kalau nk kene operate aku nk tangguh bulan 4 sbb nak sattlekan kerja dlu..

ok 7/3/18 peegi lg mengadap Dr.Vena dan setelah diterangkan yang doc mencadangkan utk operate buang so aku tanya terus cadangan aku utk buat pada 2/4/18 iaitu lepas aku selesai semua kerja kerja dekat office sbb lepas operation paling kurang 2minggu akan MC .. dan Dr kata boleh but kene monitor ketumbuhan tu kalau ada perubahan atau discharge something, sakit atau ape kene terus dtg hospital balik..

so deal doc teruk book kan operation utk 2/4/2018 pukul 10pagi.. aku dah tanya siap2 jugak berapa kos sbb insurance tak banyak kan.. so alhamdulillah kos anggaran doc kata dalam 6-7k   so lepas la dengan insurance aku.. kalau tak tak mampu nk bayar sendiri...
so aku balik mcm biasa bayar bill n bil utk haritu RM 6.35 jeeeeeee yg ni kepakar aku gelak je mcm takvpercaya bill die mcm tu tp die kata aah doc tak charge consultation dgn awak... wahhhh baik doc ni.. tq doc.

dah balik rumah mcm biasa jalani kehidupan seperti selalu.. tiba tiba.......
jeng jeng jeng...........


10/3/18 tibe tibe rasa sakit and aku tgk tempat ketumbuhan tu dah membengkak merahhh.... ok nak tau kenapa tunggu next entry sbb disinilah bermulaaaa aku dpt MC 2minggu ni..


ok thanks for your time...
xoxo Puan Husna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...