Friday, 27 February 2015

HONEYMOON - Day 2 : Ke Hatyai dari Padang Besar

Assalamualaikum,,

haaa sape yang dah baca entry lepas tentang menariknya perlis.. tp tu belum habis cerita lagi tuuu.. ada sambungan tentang perlis.. tapi now seperti dijanjikan.. untuk Hari ke 2 akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke HATYAI yehhhhh g obesea kauuuu! hhahaha padahall takla jauh mane pun..

ok first meh aku cerita mcm mane nak ke HatYai menaiki tren dari Padang Besar.

aku memilih untuk naik tren sbb ramai kat ini adalah cara paling mudah dan die akan sampai terus di tengah Bandar Hatyai..

aku beli tiket di KTM Padang Besar, Tren Ke hatyai akan ada setiap hari jam 10.30pagi, jadi bagi yang ingin ke Hatyai pastikan korang sampai awal sikit di KTM mungkin seawal 8.00pagi.. walaupun tren belum sampai tapi korang kene pegi chop kat immigration dulu sbb kalau korang beli tiket pukul 9.00pagi then baru nak g chop mmg akan jadi masalah sbb staf immigration malaysia semua dah balik, aku pun tak pasti kenape,, so korang sampai je kat KTM tu terus je chop immgiration dulu baru pegi beli tiket,,

sbb tempat beli tiket ada 2, satu bahagian Malaysia under KTM dan satu lagi bahagian Thailand di bawah, dekat tempat tunggu tren, harga tiket dari Padang Besar juga ada 2 perbezaan, jika beli Under KTM iaitu di kaunter tiket KTM harganya adalah RM13.00 seorang, dan jika beli di bahagian Thailand di Office Bawah,, Harganya RM7.00 seorang..

so aku beli tiket yang under thailand punyer.. sbb harga lebih murah tapi naik tren yang sama dengan tiket KTM tp ni tiket free siting tau.. kalu penuh korang berdiri lah. so baik berebut je sape masuk dulu die duduk dulu. tp disebabkan aku pegi time hari selasa.. so tak la ramai sangat so dapat je duduk.. 

penat pusing2 area padang besar tu cari money changer tak jumpe.. aku pun tukar kat akak thailand yang keje kat KTM tu.. so duit malaysia dah jatuh.. so RM100.00 aku dapat 880bath sahaja..kalau nak tukar kat sane pun boleh...

setelah semuanya dah selesai beli tiket tukar duit jadi tunggu lah tren sampai 10.30pagi.. dan tren pun tibe dan bergerak ke hatyai.. perjalanan mengambil masa 1 jam dari padang besar..

sampai je station Hatyai aku terus tanya tiket untuk balik ke Padang Basar balik..
so tiket ke Padang besar ada setiap hari Pukul 4.00ptg dgn 7.00 pagi waktu Thailand, sbb dah tau tiket senang nanti ape ape hal.. so terus kitorg menuju ke bandar Hatyai itu..

dari station kereta api tu turun2 je mmg dah terus bandar Hatyai.. ape yang korang perlu kalau nak jalan kaki.. adalah MAP..


kalau nak senang korang naik je tuk tuk dengan harga 20 bath sorang suruh je die hatar ke tempat-tempat best kat hatyai tu.. lagi senang.. cakap je kat die Shoping ke,, floting market ke,, ape2 je,.. kebanyakan mereka agak lemah berbahasa english,, so pandai pandai la korang nak cakap.. tp ada je yang pandai cakap melayu.. tp korang paham paham je lah.. 






sempat jugak aku perkena Ice Blanded kat tepi railway station Hatyai tu, mau taknyer.. panas terik kot! mmg legam wehhh!



haaaa kenape gmbar aku asyik pgang phone je? sbb aku mmg tukang baca map pun sbb mr.H tak reti nak tgk map hahahahaha gigih download map hatyai..


yang best naik tuk tuk sbb laju je die cilok-cilok tau tau dah sampai.. hahahah



ok ni gambar aku di Market berdekatan dengan Clock tower. so mmg macam macam ade jual kat sini dari baju, beg, kasut, makanan, buah.. mmg banyak pilihan.. tp bagi aku,, duit kita dah jatuh,, so harga die jauh lebih mahal dari Malaysia,, kalau ada murah pun ada sesetengah barang,, contoh Buah tapi buah takleh bawak masuk Malaysia Ok,, ianya barang kawalan.. 
jangan tekejut la kalo nampak CD blue kat tepi2 jalan tu.. mmg diorg jual open je.. hahaha tekejut jugak aku tetibe nampak mcm tu hahaha

kalau bab Makan, kitorang tak berani nak makan kat sane sbb aku tgk makanan halal kat sane agak aku ragui.. heheh so aku pilih utk makan buah dengan minum je.. so sempat jugak aku masuk di supermarket ROBINSON dekat situ,, eemm jangan la main suke2 je nak pegang2 barang kat supermarket die.. sbb Pork dan Chiken di jual di peti ais yang sama,, sebelah2 je.. hahah nasib la tak salah pegang.. 

ada foodcourt dalam supermarket die.. tapi.. disebabkan nak tarik orang islam makan, penjaga kedai tu pakai tudung.. tapi malangnyer.. mr.H tergerak nak tgk2 dulu sblm makan,, tibe2 penjaga kedai yang bertudung tu elokkk je keluar kepala bertudung tapi pakai skirt! haaaaaaaa

ok tak jadi makan! was was terus aku.. baik aku elakkan..

bagi aku.. makan kat sane ada je kedai islam.. tp bile aku dah tgk supermarket die jual pork same tempat je dengan ayam ke, daging ke semua tu.. so aku jadi was was adakah bahan asas makanan yang org kedai tu guna betul betul tidak tercemar.. haaa so aku terus cakap ngan m.H kita balik hari je lah.. tak yakin la nak makan kat sane.. 

so kitorg deside utk balik haritu jugak.. sempat la pusing2 area bandar hatyai tu.. semua market2 die kebanyakan ape yang dijual di hatyai ada di jual di Padang Besar dan harga die lebih kurang je.. 

so seharian di hatyai,, bagi aku.. Batam jauh lebih seronok.. sbb makan senang hotel murah, barang die jauh lebih murah dari hatyai.. dan lagi banyak tempat2 menarik kat batam tu.. aku tgk kebanyakkan Backpackers jadikan Hatyai ni tmpt Transit untuk ke daerah lain mcm ke Krabi ke.. 
so kalau di beri peluang ke hatyai lagi aku rasa.. takat jalan2 boleh la kot.. kalau nak stay sane aku rasa tak la.. 


so masa untuk pulang.. tren pukul 4.00ptg tapi delay pukul 5.00ptg baru gerak.. dan mr.H pun die agak risau sbb selatan Thai kan rajin Bom Bom ni.. so tibe tibe perjalanan balik kitorg tergendala hampir 1jam di tengan tengan perkampungan thai, sbb tren tu terpaksa berhenti tiba tiba sbb "tayar kereta api sudah pancit" bak kata uncle cine dlm tren tu.. hahahahah 

rupenyer.. pengalaman yang agak menyeramkan,, bile tayar tren yang kitorang naik tu dah terkeluar dari landasan.. nasib baik tak terbalik.. dan berjaya di solve masalah tu.. fuhh waktu tu dlm hati mcm mcm dah pikir.. risau ada yang bom landasan la.. ape la.. sbb train lepas masuk je thailand,, tak ada pagar ok! mmg budak2 main tepi landasan tu biase.. orang lintas landasan tu biasa.. babi berlari tepi landasan tu biasa.. hhahaha

lepasni pegi dalam malaysia je lah.. kalau nak g luar pun cari tempat yang senang cari makanan halal.. hahaha aku ni mmg makan jelah yang di cari dulu! kehkehkeh.. 

Thanks for your time
xoxo Puan Husna

p/s: hatyai tak best kita masuk thailand belah lain pulak... nak tau di mana? tunggu next entry hehehe



16 comments:

  1. Assalamualaikum husna.. bestnya.. ni yang terasa nak p oversea lagi ni.. tak sabar tgu Muhammad Adam Husni pandai jalan.. boleh bawak jalan2 makan angin hehehhee next entri lagiiiii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh haaa nanti pegi la.. obersea amboiiii jap lenguh jari menaip ni hehehe

      Delete
  2. Hahahahahahaah ! Cerita porn. Eh. Asal aku gelak part tu je. Lol. Tapi tula duit Malaysia jatuh tak sonok dah. Kalau dulu tukar 100 dapat 1000baht. Meriah.

    ReplyDelete
  3. Syokk ahh dah pegi luar negara. hehehe ^^

    ReplyDelete
  4. Oooo....setakat jln2 kejap okeylah kan kat hatyai...cepat2 cerita lain pulak...

    ReplyDelete
  5. krabi jom una !!!! hahahahahaah
    hatyai kurengg sikit la..

    ReplyDelete
  6. thank you! good info.. keep blogging!

    ReplyDelete
  7. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com


    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com


    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Insurans kereta motosikal van ke Thailand

    http://nurmas-homestay.blogspot.my/2015/12/perkhidmatan-insurans-ke-thailand.html?m=1

    ReplyDelete
  10. nk guna transport ke hadyai songkla cuba hubungi abang ini
    http://hatyaicartravel.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. salam, boleh saya tahu stesen keretapi di padang besar di mana ya. sebab saya google tak jumpe? adakah ia dalam imigersen atau di luar

    ReplyDelete
  12. Salam nak tnyala kalo dr hatyai ke padang besar pengangkutan apa je yang disediakan.kalo tren x available apa lg pengangkutan yg sesuai ye

    ReplyDelete
  13. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    BORROWERS APPLICATION DETAILS


    1. Name Of Applicant in Full:……..
    2. Telephone Numbers:……….
    3. Address and Location:…….
    4. Amount in request………..
    5. Repayment Period:………..
    6. Purpose Of Loan………….
    7. country…………………
    8. phone…………………..
    9. occupation………………
    10.age/sex…………………
    11.Monthly Income…………..
    12.Email……………..

    Regards.
    Managements
    Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

    ReplyDelete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...