Friday, 27 February 2015

HONEYMOON - DAY 1 : MENARIK DI PERLIS.

Asslamualaikum,,

haaahhh ok seperti yang ramai tahu aku telah menghilangkan diri beberapa hari utk pergi honeymoon basi.. pengantin basi baru nak honeymoon ginilah kirenyer hahahaha.. and now im BACKKK!!!

ok kemana destinasi kitorg untuk hari pertama adalah.... taraaaaa PERLIS INDRA KAYANGAN!

haaa ape yang ade kat perlis aku nak kesana? hahaha ok ok let me story to you,, ni adalah negeri transit sebelum aku meneruskan perjalanan kenegara orang.. so mari aku ceritakan ape yang menarik di perlis yang orang jarang nak pergi..

untuk perjalanan yang mengambil masa 5 jam lebih dari KL.. aku tiba di perlis lebih kurang pukul 7 pagi.. dan terus cari sarapan.. sbb mr.H kata sarapan di perlis ni best.. dan dalam perjalanan ke tempat sarapan tu kami lalu di.. EMPANGAN TIMAH TASOH.. antara tarikan di negeri perlis jugak ni.. dengan tak mandi pagi pagi,, dengan muke seposen sbb dah ngantok kitorg benti utk ambik ambik gambar je..






disebabkan perot dah menyanyi lagu hindustan kitorg terus cari kedai makan utk sarapan.. kalau kat perlis ni.. mr.H kata org die sarapan agak awal.. kira kalau g kul 8 ke 9 ke mmg dah habis la cite die.. dan disebabkan kitorg sampai kul 7 pagi so masih sempat la cari sarapan.. kitorg sarapan area BESERI yang mana di tempat belajar mr.H dulu.. waaaahhh terkenang kenangan lame ke suami? hehehe

lepas sarapan kitorg plan untuk ke negara jiran.. so kami memelih utk terus ke KTM PADANG BESAR utk tanye tiket dan cara mcm mane nak ke HatYai menaiki train.. sampai je di KTM PADANG BESAR, kaunter tiket tak bukak lagi so mr.H kata kita g arket padang besar dululah jalan2 sementara tunggu kaunter tiket bukak kul 9..
sekali sampai di arket pun belum bukak hahahahaa awal sangat ke? rupenyer arked di padang besar ni bukak sekitar 10pagi - 7petang  lagipun aku pergi hari isnin pulakkan mmg org kurang.. so org niaga pun bukak lambat sikit la kan.. tp takpe la sampai kitorg bergambar dulu..





orang kata padang besar ni harganyer murah murah.. so kitorang mmg tak plan utk beli ape ape lagi utk hari pertama ni sbb nak tgk tgk harga dulu sbb tahu nak ke hatyai and nak tgk harga di hatyai pulak baru pilih utk beli di mana.. so ada a few kedai yang dah bukak so kitorg jalan2 tgk tgk harga.. emmm bagi aku.. harganya takde la murah sangat mcm di warwarkan.. kene pandai tawar menawar tapi jarang la die boleh bagi murah.. bagi aku harga die lebih kurang kat KENANGA je.. 

dah jalan penat so kitorang patah balik ke KTM utk tanyer tiket sekali tiket pukul 10.30pagi laaaa.. aku sampai balik kat KTM tu pukul 11.30pagi.. hahha mmg tren dah lepas la cite die, ok ok nanti aku story macam mane nak ke HatYai menaiki tren ok!

so kitorg pun decide utk terus ke hotel pulak.. and hotel yang kitorg booking tu terletak di KANGAR yang mana mmg ibu negeri perlis, so dari Padang Besar ke Kangar ambil masa dalam 25minit je mcm tu.. so jarak antara satu tempat ke satu tempat tu mmg agak dekat je kalau kat perlis ni.. sbb negeri die kecik je.. hehehe

dah sampai hotel mandi mandi tido kejab sbb mate dah mcm panda tak tido lagi.. petang baru kitorg keluar balik utk jalan2 sekitar perlis.. 

so petang tu.. kitorang mencari tempat makan aku tetibe teringat HARUM MANIS, wahh dapnyer kalau dapat harum manis kan, so mr.H bawak la tempat Harum Manis tu.. tapi malangnya.. bukan rezeki nak makan Harum Manis sbb belum musim hehehe so m.H pun ajak pegi ke BUKIT AYER yang mana satu jalan dengan tempat Harum Manis tu,
kire tempat ni mcm tempat rekriasi ada sungai utk mandi manda.. tp kitorg tak mandi pun..
kitorg begambar je heheheheh






dan teruslah mencari tempat makan.. tetibe terjumpe pasar malam.. ape lagi tak jadi cari kedai makan,, kitorg beli makanan kat pasar malam die je.. emmm harga makanan kat perlis ni agak murah, ikan kembung besar 1 kg=RM3.00 udang lipan sepinggan RM5.00,, mmg aku pun naik gile mcm nak beli ikan kat pasar hahaha tp nak buat hape.. bukan aku nak masak kat hotel pun kan.. hehe so beli la nasi ayam, n mr.H beli nasi tomato, tp nasi tomato die agak pelik sbb die campur dengan 3 ke 4 jenis kuah,, sbb kat perlis ni rupenyer agak famous dengan nasi tomato.. so kitorang pun balik la makan di hotel.. dan Malam pulak Mr.H ajak Ke KUALA PERLIS makan ikan bakar.. hahahah tapi rasanya entry Kuala Perlis aku akan buat entry khas nanti.. sbb agak panjang dan ada story best Pasal Kuala Perlis ni.. hehehe so tunggu yer..

hehehe rasanya mcm panjang dah ni.. so tunggu next entry samaada aku berjaya ke hatyai atau tidak..so tungguuu ok :) hehehe

thanks for your time
xoxo Puan Husna


p/s: dah mule rindu perlis.. heheheh

22 comments:

  1. Pasangan mucuk x mandi baru btol basi hikhik... jgn mrh ololo sweet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kannn.. dah la pengantin basi + tak mandi mmg ngam hahahahah

      Delete
  2. bestnya perlis
    kena cuba laksa sane

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah cube dah.. hehehe tp tak kene plk ngan selera kite anum..

      Delete
  3. Alahaii boleh pula terlepas tren. Hahahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu la.. inani.. main redah je mcm tu le

      Delete
  4. Gila busuk ! Hahahaha. Aku pun kalau g perlis itu jelah tempatnyaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kannn tp ad tempat lagi best nanti aku update hahahaha

      Delete
    2. Eleh pegi Satun ke ? Wang Kelian ? Hahahahaa tu memang port thorbaek !

      p.s : tak makan pulut ayam ke ? rugi arrrrr.

      Delete
  5. naseb la Mr.H tau jln kt sana ye...klau x jenuh dok pikir nk p mn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tau jalan? tak jugak kakkk.. semuanya navigator yang bawak hahahahah

      Delete
  6. Alolo sweet nya suami isteri ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloooo emma jgn puji gitu malu kite.. hehehe :)

      Delete
  7. Assalamualaikum husna. wahhh bestnya pergi hatyai naik tren.. okkkk tak sabar tgu next entri.. lama sheila tak berjalan-jalan sedut udara nyaman sambil menghayati keindahan alam semulajadi .. hahahhahha ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa kalau nak udara nyaman ngan keindahan semula jadi .. mmg perlis lah tempat die.. sawah padi dimana mana.. hehehe :)

      Delete
  8. Macam best je air mandi dekat hutan lipur tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah nelly,, una ni silap tak bawak baju je.. kalo tak dah terjun juga dahhh hahaha

      Delete
  9. Replies
    1. alaaa cikmahh trime kasihhh semoga kekal lah sweet tu sampai bile2 heheh

      Delete
  10. menarik sharing :) pasangannya pun sweet moga bahgia till jannah :)

    ReplyDelete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...