Tuesday, 15 April 2014

GAJI SISWAZAH RM2,500 TAK CUKUP?

Assalamualaikum,

well hello readers,
 tertarik dengan topik muka depan akhbar Kosmo hari ni,


ok ini pendapat aku, lain orang lain perkiraannya, lain orang lain nafsunya, aku tunjuk perkiraan dari segi kasarnya,kalau aku dapat gaji RM2,500.00 tu sbb kalo nk ikut bagi gaji RM250,000 pun belum tentu cukup wehhh kalo nk ikut nafsu serakah manusia ni, its time untuk korang pikir dan kira dan Uruskan kewangan korang tu, ini perkiraan kasar bagi seorang siswazah bujang dan kalau aku bergaji seperti ini.

Gaji                  RM 2,500.00
(-) less
Saving                (500.00)   pastikan buat saving dulu.

Baki kasar       2,000.00

(-)less
bagi mak/ayah    200.00(terpulang la korang bg berapa, ini average)
kereta                400.00 (viva atau saga)
bilik sewa            300.00 (kalau duduk ngan mak ayah dh tak payah pikir)
PTPTN                100.00 (kalau tak ambik PTPTN dh jimat dh situ)
Minyak               450.00
( RM15.00 sehari untuk VIVA jarak gombak-serdang pegi balik)
*mengikut perkiraan kereta aku, untuk jalan yang tak jem, kalau lebih, kan ada balance bawah tu, topup la sikit. :)
Makan               480.00 
( RM16.00 sehari sarapan RM2.50/Lunch RM8.00/mlm RM5.50)
sarapan roti canai/nasi lemak = RM1.50 + air RM1.00
lunch Nasi lauk ayam sayur = RM6.00 + Air RM2.00
Mkn Malam Nasi Goreng = RM4.00 + Air RM1.50
* kalau duduk ngan mak ayah haaa dh jimat mkn kt umah..
*perkiraan kasar makan sehari ikut harga anggaran bukan suruh makan yg sama je hari-hari jangan salah tafsir

BAKI                = 70.00  (bill/ keperluan asas/ lain-lain)

siap ada saving RM 500 lagi tu..

haaaa gaji aku tak sampai RM2,500.00 pun dan Alhamdulillah, masih bersyukur, untuk mewah tu tak la, tapi masih mampu untuk hidup,aku juga pakai kereta,motor, aku menyewa rumah, aku bayar bill, aku isi minyak, so bagi siswazah tu, kenapa yang tak cukup? kalau RM1,500.00 ye aku percaya tak cukup,.. ni RM2,500 tu boleh di anggap selesa ok. boleh pakai kereta, boleh makan luar, boleh isi minyak, kira selesa la tu kan.. jangan kejarkan gaji yang besar, tapi carilah gaji yang berkat. ingatan untuk aku juga yang kadang-kadang lupa.



 ini pandangan aku, kalau tidak bersetuju, aku mohon maaf, :)

thanks for read,
xoxo Puan Husna




24 comments:

  1. bersyukur ,, rezeki yg sikit jadi bnyak.. yg penting jgn lupe mak abh . restu dari mereka yg mmbesarkan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu bella.. tak kira la banyak ke sikit kan.. yg penting ingt kat diorg dulu :)

      Delete
  2. Husna, orang kata periuk besar kerak besar..huhu..

    Epf potong,
    Income tax potong,
    Ptptn potong..padan muka tak belajar sungguh.

    Baki??

    Oh..sedih..dulu boleh naik bas..skrg xleh..mana ada executive naik bas..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh exec skrg kene naik kerete je.. hehehe

      Delete
  3. bayangkan kalau dah kahwin macam mana? tapi COLA sekarang memang tinggi...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. dh kenape kauuuu hahahaha nak sedihhhh jugak lahh

      Delete
  5. Cukup kalau bersyukur dan tahu uruskn... Insha Allah...

    ReplyDelete
  6. kalau bujang 2500 ni kire besar dah..kalau dah kahwin ade anak tu lain cerita la

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa tau pun.. yang dh kawin pun gaji tak mcm tu kan sheyla.. bersyukurlah.. hehe

      Delete
  7. hehehehe tu la kak farah, kita yang dh kawin ni pun lg bnyk nk kne pikir, kalo ada ank lagi kan..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, bersyukur dengan apa yang kita peroleh sekarang... bagi yang dah berkahwin dan punya anak, memang keperluan perlu diutamakan dari kehendak... Tapi kalau gaji rm2500 tu untuk yang bujang, k nrl rasa lebih dari cukup kecuali yang dah berkeluarga... kena pandai budget...
    ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu kak nurul,, rm2500 tu sbnrnyer kalo bujang tu dh mewah dh sebenarnya

      Delete
  9. alhamdulillah.stakat ni smua mencukupi wlpn mnjadi suri rmh..rzki masing2 tuhan dah tentukan..yang penting usaha=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl,, bile kita selalu complain tak cukup, itu yang buat rezki berat tu kan kan ida :)

      Delete
  10. Betul pepatah periuk besar, kerak pun besar kan... Sekarang memang taraf hidup tinggi, so...mmg kena btol2 pandai manage pendapatan masing2. Sekarang mmg xboleh nak harapkan gaji si suami sahaja, si isteri memang kena membantu juga....kalau x, memang agak semput jugak lah. Heheheh....

    *Jemput join GA Yana yer. Giveaway [2] : Max & Bella 1st Birthday.TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl, tp kne pandai manage la,, kalao tak pandai manage,, gaji banyak mane pun tak cukup kannn

      Delete
  11. alhamdulillah..gaji cik akak pun tak besar...
    cukuplah untuk tampung keperluan cik akak dan ibu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, semoga allah sentiasa murahkan rezki cik kak dan ibu :)

      Delete
  12. dok kat bando beso..lagi2 le tak cukop..... deme tu mana lagi nak bayo duit PTPTN nye lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itu le,, tp kalo bujang tu udah mewah la tu 2500. tu

      Delete
  13. kalau belanja ikut nafsu memang selalunya tak cukup...huhuu
    apa yang penting saving dahulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaaaaa betul, kalo tak saving dulu dh bayar tu bayar ni, beli tu beli ni,, pastu complain xde saving cmne nk buat

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...