Wednesday, 28 May 2014

Babi dengan Cop Halal!

Assalamualaikum,

huhh berkesempatan mencuri masa dihari rabu ini untuk share-share and story morry sikit,,
tgk tajuk mesti rasa mcm heh pahal husna ni nak pos mcm ni,, ceritanya begini, aku ternampak ada, seseorang post pada aku, tentang logo halal yang terdapat pada makanan yang berunsurkan babi,

tak percaya meh tgk antara product yang ada cop halal disitu,

dah kenape pork halal?

yang ni boleh pulak main 50% halal,sbb perasa ayam babi, so ayam halal babi haram, 
so kira 50/50 la cm tu,,, ni rasanya di indonesia,
but well hello,, haram akan tetap haram,, takde la nak bagi-bagi percent bagai eh 

yang ni aku agak mushkil, sbb ada yang bg tau aku, bak kut teh= teh rusuk daging, dan ianya tidak semestinya mengunakan rusuk babi, boleh juga diganti dengan daging atau ayam,, kira mcm sup herba, tp sbb kita tau bak kut teh selalunya mengunakan rusuk babi, so kita dah jatuh was was,, kalau was was baik jangan makan, betulll?


yang ni aku lagi tak paham, dah terang-terang  CHORIZO kan kt situ,, mcm mane boleh dapat cop halal disitu,, tak tau chorizo ni ape,, hah ni sausage yang mengunakan usus babi untuk menjadikan sarung die,

mungkin kita boleh katakan 'ala itu halal yang tak di iktiraf tu' yaa mmg tak di iktiraf, tapi kenapa perlu menghalakan bende yang sudah mmg haram, bukan soal printed itu,, tp halal dan haram sekarang ni, mcm dah tak ambik kisah dahkan,, lagi-lagi bende makan, ingat ye die jadi darah daging,. keperibadian seseorang itu adalah dari apa yang dia makan dan minum, so faham kan,

aku pun terjumpalah satu kit ni untuk tentukan makanan yang kita makan ada unsur babi atau tidak,
dan selalunya digunakan untuk, kita pegi travel mcm tempat yang susah nak dapat makanan halal kan, so boleh cek dengan kit ni, supaya kita lebih yakin, apa yang kita makan tu halal,

nama kit nya adalah



bentuk die macam pregnancy test je, so mmg senang untuk dibawa kemana-mana. aku pun ingat nak try beli la, sbb saje nak try makanan kegemaran aku ada tak unsur babi.. risau juga.. haish..


thanks for your time.
xoxo Puan Husna


p/s: banyak bende tak sattle lagi,, insyaallah esok nak post hadiah! yeehh





25 comments:

  1. perkongsian yang bagus..kita sebagai pengguna memang akan pastikan tanda halal kan di pek makanan..tapi logo juga boleh dicipta & diprint sebijik sbb skrg ni canggih manggih..oleh itu pihak berwajib perlu amik inisiatif lain selain logo sahaja bg memastikan tiada penipuan sebegini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu mar,, kita selalu hanya berpandukan pada logo tu la, kalau nampak halal je kita pun ambik kan,, tanpa kita sedar yang ianya haram, so mmg harap pihak berwajib akan lebih tegas lepas ni

      Delete
  2. bgs.. nak beli jugaklah benda tu... skrg semua tak boleh terima bulat2.. kena double triple cek.. wallahaualam.

    http://aniszahirah87.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun aneez, kalau bende yang kita dah lama yakin halal pun tetibe dpt tau haram,, haaaa mule la terpikir dulu kita makan kan,, so makesure kene cek btl2 dulu kan.. riasu..

      Delete
  3. ish...risau btul lah skrg ni...kdg2 tu kat tin cop halal tp ada tulisan cina...nk beli pun dh was-was...hbs sgt msk sendiri lah kn...benda mcm ni dh xboleh bendung dh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la,, sbb kadang2 bukan product dari malaysia kan,, banyak dari luar,, yang kita pun pecaya je la bulat2 dengan logo tu kan... haisshhhh

      Delete
  4. pelik2 laa dorang nie punya produk..tapi kits tu macam useful..senang nak tau on the spot halal ke tak..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl una tgk la mula2 terus mcm nk beli.. nak pegi cari la nanti hehehe

      Delete
    2. nanti kalau dah jumpa kat mana beli review laa skit..hehehe

      Delete
  5. Dah berapa banyak kita telan makanan yang ada halal palsu ni hhmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tau takpe,, pengusaha tu bkn kira org pun, die kira untung die je kan

      Delete
  6. nak kena ada alat pengesahan babi tu bagus HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. umie, btl tu, supaya kita lebih yakin dengan apa yang kita mkn tu halal kan :)

      Delete
  7. Yg pork test tu pnh diperknlkn dlm ejen halal.. Bgus gak kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak maria, husna pun dpt tau dari situ la,,

      Delete
  8. oh dimana-mana semua babi....nak kena bercucuk tanam lepas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah cucuk taman takut disondol babi pulak jia heheh

      Delete
  9. assalamualaikum ... good info :)
    done following u... do follow me back k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ farhana, nanti kita jenguk sane yer.. :) nice to know u

      Delete
  10. Replies
    1. tula,, tah brape banyak la bende cmtu dh masuk dlm badan kan.. haishhh simpanggg!

      Delete
  11. pemilihan makanan sekarang perlu lebih berhati-hati. kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu eka,, skrgni cop je halal tp barangnyer belum tentu

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...