Thursday, 27 March 2014

Tips Interview

Assalamualaikum,

salam Khamis,
well hello readers,


hai my name is husna bt mohd yusof, im 25 years old, and currently stay at Seri Kembangan,, wahhhhh
tetibe nk speaking dh kenape kau ni jemahhhh!,

ok sebenarnya, aku ni ad interview kejap lagi, hah dh beabad tak gi interview kan, ok arini nk bg tips untuk interview sikit supaya senang nk di ambil kerja, (cehhh mcm power sgt je)

aku tak la power mane, ini base on experiance yang aku ada la eh,, xpe la share2 kan,,

1. Penampilan.
ok bab penampilan ini agak penting sebenarnya, sbb ini adalah penarik utama utk orang tgk korang, apa yang korang kene pakai, ini untuk keje swasta la eh, aku cadangkan perempuan kita tukar sikit dari memakai baju kurung kepada kemeja, blouse, if korang ad blazer pun ok, sbb ini pengalaman aku la, korang kene nampak lain dari orang lain supaya panel akan ingat tentang korang, ok. kalau nk pki baju kurung juga tak salah dan tak de paksaan tau. dan pastikan tidak menjolok mata ok, bg yg lelaki juga sama, pastikan kemas, rambut kemas, baju bergosok dan berkasut.




2.CV/Resume
ok tentang resume korang please update, dan pastikan ianya unik, contoh seperti ini..


haaa kan menarik kan utk kita baca.. so at the same time kita boleh menarik panel utk membaca dan ingat tentang kita :)

3. KEMAHIRAN BERCAKAP
kemahiran bercakap ataupun PR, ini adalah penting, sbb dari percakapan, body language kita org lain dapat tahu samada kita yakin, takut atau menipu,, ok.. so untuk memastikan kita nampak yakin, bende penting adalah SENYUM. sbb senyuman ni mampu mencairkan org tau heheheh,, bukan goda ok, tp more tu nampak manis dan org suka tgk kita, jangan risau anda tidak cantik, sbb dengan senyuman anda akan nampak cantik,, tak caya cuba senyummm,, haaaa kan cantik tu,. :)

4.GAJI
ini adalah masalah yang paling besar waktu interview, so aku nk cakap pasal gaji ini, aku pun same gak hehehe, tp aku bg tips la eh, sebelum korang pg interview, pastikan korang study sikit pasal MARKET SALARY untuk jawatan korang tu dengan apa yang korang ada, contoh korang ada DIPLOMA dengan 3tahun Experience, pastikan korang tahu berapa rate minimum gaji korang dan pastikan jgn demand lebih dan jangan offer telampau rendah ok..

5.Pengetahuan.
ok pengetahuan ni kebanyakan org ambik ringan, kadang2 ada company nk org yang tau general knowledge yang banyak, sekurang2nya study pasal company yang korang bakal pegi interview, job spec, dan requirement ape yang diperlukan utk jawatan yang korang interview. ok please study. ehhh pandai ckp org je aku ni hhehehe

6.Doa
ok ape2 yang korang buat pastikan korang berdoa, kerana ini adalah senjata paling kuat untuk membantu kita lebih yakin dan membuat kita lebih tenang waktu interview.. ok :)

ok itu saja Tip2 yang aku boleh sharekan dekat korang2 yang bakal pg interview mcm aku ni heeeeee,
aku pun cuak gak sebenarnya.. ngeehhh ape ape pun GOOD LUCK for ME  :)


thanks 4 ur time people
xoxo Puan Husna


p/s: nebes i nk g interview, relex husna u can do it yeeehhhh!

18 comments:

  1. Replies
    1. hehe semoga blh digunakan nti ye :)

      Delete
  2. Tips yang menarik ni...

    Salam ziarah dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq bunda, share apa yang mampu je.. :)

      Delete
  3. Hehehe...dah lambat ke nak wish good luck? Hehe...anyway, good luck dan semoga diterima bekerja yer Una (^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak lambat sgt la wish tp dh balik dh dri interview.. heheh BTW TQ yana :)

      Delete
  4. amboi.. mcm tahu je bella nak pergi interview. hahaha . thanks syg

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke, wahhh kebetulan pulak.. so boleh la pki tips ni nti ehhh good luck dear! :)

      Delete
  5. Replies
    1. TQ kak azlealee, semoga bermanfaat :)

      Delete
  6. Good tips, Husna... semoga dapat keje tu ye... ^__^
    K nrl dah lama x pegi interview2 ni... rasa dah dekat 9 tahun... masih keje tempat sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe TQ kak nurul, insyaallah, kalau ada rezki kan,, wahhh lame btl akak keje..

      Delete
  7. salam...satu umur pla kita ^^..interview d jabtan kerajaan ka??..selamat berjaya Husna^^

    http://ssurianahyana.blogspot.com/2014/03/persoalan-yang-mungkin-sering-melanda.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh kerajaan? owhh interview bnyk kali dh rzki je blm ad lg kt kerajaan, ni swasta je.. hehehe :)

      Delete
  8. lupa nak kata ^^..blog husna berwajah baru lah...^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh aah yana.. amacam? ok x? hehehe

      Delete
  9. hehe, semua org nervous kan.. thanks for the tips! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh tau xpe dayang,, tips mane yang mampu je kita share :)

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...