Friday, 14 March 2014

PULAU DIEGO GARCIA

Assalamualikum,

salam jumaat,

hello Readers,

jom berkenalan dengan pulau yang mungkin jarang untuk orang ambil pusing,
aku pun ni baru tau pasal pulau ni bile ada yang berkongsi info tentangnya, al matlumlah geografi dulu slalu ponteng hahaha.

pulau ini adalah salah satu pulau dibawah naungan negara United Kindom , dan Kerajaan British membenarkan Amerika Syarikat untuk mewujudkan sebuah pangkalan tentera di pulau itu.

Tentera Laut Amerika Syarikat mengoperasikan Naval Support Facility (NSF) Diego Garcia, kapal tentera laut yang besar dan asas sokongan kapal selam, pangkalan tentera udara, kemudahan ruang-pengesanan komunikasi dan, dan tempat berlabuh untuk pra-kedudukan bekalan tentera untuk operasi serantau di atas kapal Tentera Perintah Pengangkutan Laut kapal.

sumber : google

jarak diantara pulau ini ke malaysia adalah lebih kurang sama jaraknya malaysia ke baijing..dan kepulauan ini terletak di lautan hindi, seperti mana AS ada mencadangkan untuk mencari MH370 di lautan Hindi, so kira dekat gak la ngan area pulau ni,

pulau ni berjiran dengan pulau meldives,



tapi kalau kita nak berjalan2 bersiar2 kat pulau ni, mmg xde penerbangan khas dari malaysia ke pulau ni, dan tak pasti pulak ada atau tidak disediakan personal travel ke pulau ni,, adakah ini pulau peranginan atau bukan pun tidak pasti.. dan yang pasti pulau ni lebih kepada pengkalan dan terdapat airport yang agak besar keluasannya. Bentuk pulau ni sangat unik,yang mana pulau ni terdapat satu lagon dibahagian tengah mcm kolam renang pulak..








kalau korang nk tgk sendiri pulau ni, boleh la gi goggle map, tkn earth, npk la rupa bentu pulau ni..
semoga bermanfaat ye, ada spekulasi mengatakan MH370 dibawa kesini, wallahualam, hanya allah yang lebih mengetahui..ok bye,,

thanks 4 read people
xoxo Puan Husna


p/s: masih tetap terus berdoa yang terbaik dari Allah.. #Pray4MH370

13 comments:

  1. owhh,, smalam akak bella nak ckp psl bend ani, tp die xthu name pulau. possible jgak tu. Insyallah.. DIA Maha Mengetahui. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallahualam, tak tau samada sahih atau tak,, kita teruskan berdoa ok..tp pulau ni cantik jugak heheh

      Delete
  2. Jumpa juga nanti pesawat MH370 tu sebab setiap keburukan pasti timbul kebenarannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah kwn ucu, semoga allah tunjukkan kebenarannya nti kann.. :)

      Delete
  3. kemana mereka semua ni kan.. tanda tanya.. semoga selamat cukup lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, kita pun tak tau mama,, semua org tetanya2 kan mane diorang menyorok.. una mampu doa je untuk mereka.. :)

      Delete
  4. Replies
    1. kita pun tak pasti dik.. tp ape2 pun kita terus berdoa untuk penumpang adar mereka masih hidup :)

      Delete
  5. allah maha tau semua nya :) , saya turut berduka cita :'(
    saya orang indonesia turut berduka ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih BAGASCAHYA, sokongan dan doa dari rakyat negara Indonesia amat kami hargai.. :)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Semoga selamat para penumpangx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita teruskan berdoa untuk mereka ye

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...