Wednesday, 24 September 2014

Mommy Tips : Cara Mengetahui Waktu Subur..

Assalamualakumm,,

wahhh lame menyepi nampak hakak business women ni kan.. padahal tak menyempat nak bukak blog sbb banyak "gile" keje.. kahkahkah.. ok lame jugak rasanya tak share share pasal mommy tips walaupun aku ni belumlah rezeki menjadi seorang mommy rock kan.. heheheh takpe one lucky day..

ok hari ini perbincangan tentang "macam mane nak tahu waktu subur kita" haaa bagi yang mmg nak atau merancangkan kehamilan,, waktu subur ni penting ok untuk kita tahu supaya perancangan yang di rancang akan membuahkan hasil insyaallah.. so mcm mane nak tau bile time kite subur ke tak kan..

ok first waktu subur seseorang wanita adalah mengikut kitaran period.... contoh ad orang 28 hari ada 29 ad 30 so kita ambik yang purata la.. kebanyakan perempuan kitaran haid adalah 28 hari... ok meh belajar matematik kejap...

cara nak kira waktu subut kite adalah...  hari pertama period dikira sebagai hari pertama kitarah period so habis period untuk yang standrd adalah pada hari ke 7, jadi yang paling senang adalah dalam hari ke 8 hingga ke 16 adalah hari subur yang akan membuatkan ovulasi berlaku dan membantu untuk persenyawaan.. so kalau nak baby boleh cuba lepas period dan 7 hari berikutnya hahahahahahaha *untuk bakal2 mommy je ok.. yang blm kawin jgn gatal.. takat untuk infomasi je ok..

nampak mcm ada yang dah kerut kerut dahi nak pikir dah tu.. ok kite bagi solution paling mudah untuk tau bile time subut kite dengan cara ini!!! taraaaaaaaaaaa

keluarkan phone-phone cangih anda dan DOWNLOAD APP INI (My Calendar Period)

haa cari logo cm ni,, pastu download.. so takyah pening2 nak kire bile period bile mule period habis period sbb kadang2 lupe kan.. tau tau bocorrrr alamakkkkkkk!.. ok so ape kelebihan apps ni..


apss ni kire macam ladies diary la.. boleh pasang password sbb yer lah bab bab period subur semua ni kan mcm isu sensitif malu2 kalo org nampak.. so kalau kat phone tu jangan risau kalau org lain bukak sbb boleh letak password.. heheheh ok kelebihan apps ni juga

die akan kirakan time period korang, dan die juga akan kirakan bile time subur korang, dan siap bagi tau lagi bile time yang pregnancy chance high ke low ke medium ke,, so korang boleh la nak remark waktu tu mood korang, ada tanda2 pelik2 tak.. and boleh juga remark kalau kita ni bersama suami supaya senang nak stanby kalau kalau melekat utk jadi mommy kan.. wahhh bestnyerrr jadi mommy.. hehehehe

apps ni juga boleh tolong reminder kan pada korang kalau korang dah late period ke.. time period dah nak sampai ke.. so boleh stanby "roti" dalam beg hehe.. tak risau kalau yang jenis period pain menguling cm aku ni.. so jangan keluar rumah kalau dah tau masanya tiba kannn baguskan..

kadang-kadang kita ni pandang remeh dengan kitaran period kita ni.. so dengan adanya Apps ni mcm membuatkan kita mengambil berat dan kisah pasal kepentingan kitaran period yang sihat dan time2 penting untuk merancang baby.. :)

aku pun dapat tau pasal Apps ni bile perbincangan akak akak dah kawin berlangsung dengan puan Nurie tu hahahahaha.. so nak ajak ramai2 download apss ni.. heheheh tq NURIE ku sayang.. hahahah

so harap ada info yang boleh membantu..

thanks for your time future mommy
xoxo Puan Husna


p/s: i is mual-mual n pening kenape ye? perot kosong kah?


18 comments:

  1. Ada isi la tu husna...cer gi check cepat..nak wish tahniaahhh nie.. :)

    Nelly pun pakai app yang sama.. so far.. i love it.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh yeeehhh dah ad testimoni nampaknyer.. yeehhhh ok ok kalau ada nanti una anounce kat sini ok! heheh :)

      Delete
  2. jeng jeng jeng... boleh share dengan nurie ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha jangan la share share hahahaha

      Delete
  3. Replies
    1. TQ mommy to be.. nanti boleh tanye pengalaman ni hehehe :)

      Delete
  4. setelah 2tahun 2 bulan...bru isnin lepas sy period..lps ni blh la guna benda alah ni utk kiraan...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah? kenape 2 tahun 2 bulan kak? boleh2 jom download! hehehe

      Delete
  5. hai dear. salam perkenalan. sy nuha. nuha pun guna period calendar masa plan nak hamil dl. nice sharing.

    btw jemput singgah ke blog nuha. nuha baru share pasal kolagen.

    www.nuhahayati.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ nuha sbb singgah.. ok nanti kite jenguk2 ye :)

      Delete
  6. huhu sy dulu lepas kawen je trus donlod apps ni..mmg membantu tuk tau hari subur..alhamdulillah setelah 2 bulan mencuba, akhirnya lekat jgk..rupenye hari subur sy awal skit tarikh yg app ni aspect time ovulation tu..hehehe...

    dah loya2 tu mane tau ade..tahniahh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. like seriusss.. hehehe una baru download nak tgk keberkesanan die nanti heheheh :) tahniah future mommy :)

      Delete
  7. Hahahahahaha thanks to me ! Aku da cakap pergi buat pregnancy test kan. Eeeeeeeeeeeee. Pffttt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ya thanks to you.. make baby faster ok! kite lawan... hahahahaha

      Delete
  8. nk donload la.nk merancang utk 2nn plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes jom kita guna apss ni sama2 heheehe :)

      Delete
  9. saya pun guna application ni ... senang... tp blom ade rezeki lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe ayu.. kita usaha.. inyaallah.. ad rezeki.. sbb perancangan Allah tu lebih baik kan :)

      Delete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...