Thursday, 26 April 2018

KETUMBUHAN DIPAYUDARA - PART 5 (KEPUTUSAN)

Assalamualaikum n salam sejahtera

alhamdulillah setelah lame menyepi kini baru ada ruang untuk kembali.. ok jom sambung dari cerita lepas tentang ketumbuhan yang di alamai.. setelah pegi final check up lalu untuk tau keputusan akhir dari doc...

pagi pagi aku dah sampai hospital,, sbb appointment pukul 9.00 pagi so sampai-sampai je doc terus pangil masuk bilik.. duduk terus doc pandang muka and keluarkan satu sampul surat...

ehhh neves plkkkk so doc terus tanya how are u? aku senyum tp tawar,, im good.. 
so doc terus terangkan pada aku satu persatu tentang report yang tertera atas meja.. aku sepatah haram tak paham ape die tulis.. dan yg aku dengar.. 

its not a cancer! fuhhhhh

ini lah yang aku nak dengar dari doc.. die punye perasaan lege, nak nagis bersyukur semua ada.. doc terus terangkan kondisi aku, dimana aku disahkan terkena radang, and radang itu dah kene jangkitan, mmg ada kesan radang yang teruk pada sample tisu tersebut namun doc kata nasib baik dikesan awal dan ianya dibuang kalau ianya dibiarkan potensi utk jadi cancer itu ada.. sbb percentage setiap lump yang jadi mmg berpotensi utk jadi cancer..

doc bg soalan cepu emas,, awak stress ke ? haaaa aku dah blur.. nk ckp stress sgt tu tak la.. tp die kata kebanyakkan perkara ni jadi pada kaum wanita adalah kerana perubahan hormon yang buatkan badan produce hormon tak stabil.. jadi stress tu salah satu punca jadinya perkara ini.. and plus aku mmg ambil perancang pada awal kelahiran dulu tp dah stopp lama.. so doc kata banyak faktor yang mendorong jadi perkara ini..

so doc pun bagi lah nasihat utk jaga permakanan, jaga kesihatan, dan mulakan gaya hidup sihat, tidur cukup, kurangkan stress di tempat kerja,, dan kalau boleh cri kerja yang kurangkan tekanan pada diri... sbb perkara sama boleh jadi balik..

so doc bg time 3 bulan utk next appointment utk tgk progress mcm mne.. harap2 takde dahlahh bende bende mcm ni.. seram die.. hanya tuhan je tau tak putus doa.. dan mcm mcm bende kacau pemikiran sampai tak boleh nk fokus dah.. tp now Alhamdulillah.. 
aku pun dah makin sihat,, and doakan aku utk terus sihat ye... 


tq for reading people 
xoxo Puan Husna


2 comments:

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...