Tuesday, 30 June 2015

OVARIAN CYST PECAH! - PART 3 (SELEPAS PEMBEDAHAN)

Assalamualaikum,,

hah selamat dah menjalani pembedahan, kini bende paling mencabar adalah bile perut di belah ni.. mcm mne keadaan lepas operation.. 3 hari jugak la aku tido wad, sejujurnya lepas operation tu, mmg sangat la mencabar kesabaran dan iman kita untuk terima takdir Allah, rasa give up ada, rasa down ada.. semua ada.. mmg kene kuat semangat kalau nak baik cepat..

ok hari pertama di wad lepas pembedahan tu.. mlm tu aku tak berapa boleh nak tido walaupun badan sangat2 lemah.. sbb dah mule rasa lapa sangat dan haus sangat.. and paling mencabar, nak mandi tak boleh so badan mmg panas berpeluh2.. datang nurse cek suhu badan n blood pressure hambik demam terus malam tu sampai 39 degrees suhu badan.. haaa mule lah... so nurse dh bg tau kalau demam tak boleh keluar wad tau, sbb kita takut awak kene infection,  dengar je mcm tu terus lg rasa lemah.. mungkin sbb tekejut n sakit kt tmpt belah tu dah mule rasa tu yang demam tu..

gambar sumber : google

mcm ni la rupe belah yang di perut tp bezanya kalau belah beranak die tak jait die gam je.. tp aku punyer die jait tp jahit dari belah dalam.. so kemas je jadi 1 line..


so jalani hari mcm biasa utk mlm pertama walaupun tido setiap 1 jam terjaga 1 jam terjaga,, so pagi pagi nurse dah kejut, sbb nak ambil suhu badan,suhu tak turun jugak n masih demam, dan dah mule dehydrate,, sbb tu nurse terpaksa drip 2 botol air terus.. n masih belum boleh makan lg time tu.. sampai la sarapan sampai pukul 8pagi mcm tu.. nurse suruh cuba makan, kalau muntah jgn makan lg. 1suap je bubur tawar hospital tu, pastu aku pun takleh nak makan sbb kepala rasa berpusing, nak bangun tak boleh, tu pun ada makcik katil depan tu die jaga anak die, yang tolong angkat aku bangun.. rasa nak nangis terharu sbb makcik tu baik sangat siap suapkan aku mkn lg.. sampai aku segan sbb sian die berjaga mlm jaga anak die ni nk kene jaga aku plk.. aku pun ckp "takpe cik nti husband sy datang die boleh tolong suapkan saya"makciktu yang risau.. awak dri semalam tak mkn dik makcik nampak.. takpe makcik tolong ya.. kalau takleh mkn bubur makcik ad beli roti nak roti..

Allah baiknyer makcikni jaga aku mcm anak die.. so kebetulan mr.H nak dtg aku pesan suruh belikan ape2 makanan yg lembut yg senang nk telan, die belikan roti n air,, haaa sbbkan effect bius tu mmg selera makan akan hilang.. n rasa nak muntah kuat.. so mr.H datang pun masih tak boleh nk mkn lagi, boleh kemam kemam je roti tu pastu luek balik.. minum air mineral berbotol2 tp masih badan dehydrate,, sampai nurse tu ckp awak mkn la nti lemah lambat balik..

so hari pertama berlalu mcm tu je sbb masih takleh nk bangun, masuk hari kedua,, dah boleh mengiring sikit tp takleh nak jalan lg, baru boleh duduk sikit2 je.. n doc pun tak kasi aku ambik ubat tahan sakit.. nak tau kenapa haaa tu nanti aku cerita kenapa..

so jalani je la hari2 mcm biasa kt hospital dan masih demam untuk mlm kedua, tp dah mule boleh duduk tp lebih nak baring je sbb masih rasa pening-pening lalat.. so mlm kedua tido lena sikit dah tak terkejut2 dah mcm sebelumnya.. so esok paginyer doc datang utk tgk keadaan die tgk aku masih demam die kata.. kalau tengah hari u masih demam kita tak lepaskan u balik tau... alaaaaaa nak balikkkk! dah boring dah.. sbb time ni aku dah boleh bangun utk berjalan sikit2 tp nurse tak kasi g jauh sbb takut aku tombang ke ape kang.. die kasi jalan dekat2 katil je.. so mcm exercise la sikit taknakkan lembik je badan.. so dah mule boleh duduk kat kerusi semua.. datang mr.H tgk aku dh mcm tu die senyum die ingat dh boleh balik.. aku ckp doc kata kalo demam takleh balik lg.. ape lg aku pun minum la air banyak2 nak balik punyer pasal.. fuhhh bosan wehhh duk hospital tu..

nak makan tak selera, nak buat ape pun bdn tak lalu.. kalo kat rumah boleh juga baring depan tv ke,, baring dlm bilik layan movie ke kan.. pastu pukul 11.00pagi nurse datang ambik suhu die kata ok dah tak demam.. yeeehhhhh boleh balikkk! so doc tu pun cakap ok la boleh balik la... senyum n terus rasa diri sihat..

so dalam siap2 nak balik tu Doc pun bagi MC untuk 34hari yang mana MC tu tamat Ahad lepas.. so semalam baru masuk kerja balik.. hehehe

jangan ingat operation mcm ni tak kene pantang,, kene jugak wehhhh.. haaa tu berstokin je.. tp mmg terasa badan sejuk je menjelang malam.. mcm pantang org beranak juga cuma singkat sikit la masanya.. 2 3 minggu je...


haaa ad yang tanyer berapa bill aku utk buat operation tu? so total bill aku semua adalah RM93.00 sahaja.. biase la kerajaan kan,, kalau swasta tak tau berapa ribu plk kene.. tp sblm ni aku pnh tnyer opperation buang cyst selalu dlm RM10,000 ke RM15,000 huhuhhu bertuahnyer badan bile kene bayar RM93.00 je.. heheh so dapat balik tp another 3weeks kene datang appointment.. nak tau appointment ape haa tu pun nanti aku cerita.. mcm dh panjang sangat dah ni... ad jugak yang tanya,, ehh una baju pink ni bkn utk preggy mommy ke? haaa tu pun nanti aku cerita kenape kene pki baju pink, tak pki baju ijau.. hehehehe

ok thanks for your time
xoxo Puan Husna


p/s: 27/7/2015 ada lg appoitment.. kita ulang alik sepital je lepas ni heheheheh

15 comments:

  1. Alhamdulillah...dh selamat.dh mcm org bsalin gayanya.hr tu pon bsalin czer kena bil RM134++ cmtu ja.
    Take care ya

    ReplyDelete
  2. tu yg best gov kan..murah..

    ReplyDelete
  3. i pon cyst pecah jugak..baru lps operate..hari ni hari ke 8.tp doktor tebuk 3 tempat je toreh sikit di belah kiri.tiub kanan tersumbat n doktor repair Alhamdulillah dah ok. xsumbat. dulu tiub kiri normal oleh kerana cyst pecah terus tiub kiri rosak xboleh guna dah..
    soalan saya..org kan suruh mkn sunkis oren tu utk cpt baik..tp kan setiap kali i mkn,..darah keluar bnyk kenapa ek..?darah keluar di miss V.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm same je sy mkn drh akn keluar kenape yer..sy pn dok ckp cyst pecah kna tebuk 3 lubng

      Delete
  4. Bape lama ambil masa untuk sembuh? Sy pun akan buat pembedahan cyst.. Mula2 sy hanya cek sesuburan, rupa2nya ada cyst 6.5cm.. Doc suggest buang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dlm 4 cm lebih tapi dh buang..semlam bru boleh balik dri hosp sultan ismail

      Delete
    2. saya dlm 4 cm lebih tapi dh buang..semlam bru boleh balik dri hosp sultan ismail

      Delete
  5. kt klinik mne ni ye operate buang cyst?

    ReplyDelete
  6. Saya bru ja lepas operation kali kedua buang cyst...kali ni doc terpaksa buang ovari & tiub belah kanan...rupa2nya cyst dh menapak dlm ovari menyebabkan ovari bengkak...saiz cyst yg dikeluarkan adalah 20cm...belah secara menegak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita sy baru buang cyst 20cm berat 5kg..belah secara menegak jgk.. sy operat 27.1.17 ada pantang makan x??

      Delete
    2. bole tau x brp lme nk smbuh?
      cuti kerja amek brp hari?
      sy nk operate 19/10 ni...
      size 14cm.akn operate scre menegak jgk.sy blm kahwin..
      sy patut amk cuti brp lme if kje sy cuma mengadap komputer je

      Delete
  7. Saya bru ja lepas operation kali kedua buang cyst...kali ni doc terpaksa buang ovari & tiub belah kanan...rupa2nya cyst dh menapak dlm ovari menyebabkan ovari bengkak...saiz cyst yg dikeluarkan adalah 20cm...belah secara menegak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akma, tahun 2013 saya pernah buat pembedahan cyst selepas seminggu tahan sakit(bulan puasa time tu) saya ingat sakit tu just angin je tapi lepas seminggu saya dah taktahan terus pergi hospital check2 dokter cakap cyst saya dah pecah kena operate segera. Pastu sekarang, saya rasa perut mcm keras and mcm membuncit tak selesa je nak buat kerja. Perlu ke saya g check kot2 cyst datang semula? Hmm

      Delete
  8. salam..saya pn akan buat pembedahan cyst bsok.takut gak sbb x pnah wat operate cam ni..cyst saya agak besar dalam 10cm..dok kata cam kepala baby..xleh hold lg tkut pecah..

    ReplyDelete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...