Thursday, 14 May 2015

LAGU PANGGIL HANTU - LINGSIR WENGI

Assalamualaikum,

Pernah dengar pasal lagu LINGSIR WENGI? ok aku pun sbnrnyer first time jugak dengar pasal lagu ni.. yang mane semalam tengah melepak dengan kawan-kawan mr.H die pun ckp.. "ehhh korg pernah dengar lagu panggil hantu? tajuk die LINGSIR WENGI" aku pun mcm haaa? lagu panggil hantu? then terus search kat youtube,, then die cerita, kata lagu ni,, lagu untuk pangil puntianak.. ko try play die kata.. hahahaha ko ingat semua duduk kat meje tu berani sangat aku nk tekan play je semua eeehhh una ko jgn kang muncul kang jenuhhh! hahahaha nampak je gagah semua tp mak haiii penakut boleh tahan.. 
Then kawan mr.H tu ckp ko try malam jumaat dkt tmpt sunyi.. sbb ad org dh try die kata jadi.. tp aku tak sure la... 
disebabkan keterujaan aku pasal alam mistik ni membuak buak so aku pun harini search la pasal lirik lagu ni.. dan ni adalah lirik lagu LINGSIR WENGI ni,, ianya sebuah lagu berbahasa JAWA.. 
LIRIK LAGU LINGSIR WENGI
Lingsir wengi sliramu tumeking sirno
Ojo tangi nggonmu guling
Awas jo ngetoro
Aku lagi bang wingo wingo
Jin setan kang tak utusi
Dadyo sebarang
Wojo lelayu sebet
Dalam Bahasa Indonesia:
Menjelang malam, dirimu akan lenyap
Jangan bangun dari tempat tidurmu
Awas jangan menampakkan diri
Aku sedang dalam kemarahan besar
Jin dan setan yang kuperintah
Menjadi perantara
Untuk mencabut nyawamu
Berikut lirik lagu asli (yang ada di Masyarakat Tanah Jawa) :
Ana kidung rumekso ing wengi
Teguh hayu luputa ing lara
luputa bilahi kabeh
jim setan datan purun
paneluhan tan ana wani
niwah panggawe ala
gunaning wong luput
geni atemahan tirta
maling adoh tan ana ngarah ing mami
guna duduk pan sirno
Sakehing lara pan samya bali
Sakeh ngama pan sami mirunda
Welas asih pandulune
Sakehing braja luput
Kadi kapuk tibaning wesi
Sakehing wisa tawa
Sato galak tutut
Kayu aeng lemah sangar
Songing landhak guwaning
Wong lemah miring
Myang pakiponing merak
Pagupakaning warak sakalir
Nadyan arca myang segara asat
Temahan rahayu kabeh
Apan sarira ayu
Ingideran kang widadari
Rineksa malaekat
Lan sagung pra rasul
Pinayungan ing Hyang Suksma
Ati Adam utekku baginda Esis
Pangucapku ya Musa
Napasku nabi Ngisa linuwih
Nabi Yakup pamiryarsaningwang
Dawud suwaraku mangke
Nabi brahim nyawaku
Nabi Sleman kasekten mami
Nabi Yusuf rupeng wang
Edris ing rambutku
Baginda Ngali kuliting wang
Abubakar getih daging Ngumar singgih
Balung baginda ngusman
Sumsumingsun Patimah linuwih
Siti aminah bayuning angga
Ayup ing ususku mangke
Nabi Nuh ing jejantung
Nabi Yunus ing otot mami
Netraku ya Muhamad
Pamuluku Rasul
Pinayungan Adam Kawa
Sampun pepak sakathahe para nabi
Dadya sarira tunggal

Terjemahan dalam bahasa Indonesia :
Ada kidung rumekso ing wengi. Yang menjadikan kuat selamat terbebas
dari semua penyakit. Terbebas dari segala petaka. Jin dan setanpun
tidak mau. Segala jenis sihir tidak berani. Apalagi perbuatan jahat.
guna-guna tersingkir. Api menjadi air. Pencuripun menjauh dariku.
Segala bahaya akan lenyap.
Semua penyakit pulang ketempat asalnya. Semua hama menyingkir dengan pandangan kasih. Semua senjata tidak mengena. Bagaikan kapuk jatuh dibesi. Segenap racun menjadi tawar. Binatang buas menjadi jinak. Pohon ajaib, tanah angker, lubang landak, gua orang, tanah miring dan sarang merak.
Kandangnya semua badak. Meski batu dan laut mengering. Pada akhirnya semua slamat. Sebab badannya selamat dikelilingi oleh bidadari, yang dijaga oleh malaikat, dan semua rasul dalam lindungan Tuhan. Hatiku Adam dan otakku nabi isa. Ucapanku adalah nabi Musa.
Nafasku nabi Isa yang teramat mulia. Nabi Yakup pendenganranku. Nabi Daud menjadi suaraku. Nabi Ibrahim sebagai nyawaku. Nabi sulaiman
menjadi kesaktianku. Nabi Yusuf menjadi rupaku. Nabi Idris menjadi
rupaku. Ali sebagai kulitku. Abubakar darahku dan Umar dagingku.
Sedangkan Usman sebagai tulangku.
Sumsumku adalah Fatimah yang amat mulia. Siti fatimah sebagai
kekuatan badanku. Nanti nabi Ayub ada didalam ususku. Nabi Nuh
didalam jantungku. Nabi Yunus didalam otakku. Mataku ialah Nabi
Muhamad. Air mukaku rasul dalam lindungan Adam dan Hawa. Maka
lengkaplah semua rasul, yang menjadi satu badan.
credit : http://www.radarcirebon.com/ (untuk lirik dan penterjemahan)

dan dari lirik yang aku baca ni,, aku tgk takde la ianya sebuah lagu yang berbentuk pemujaan.. sbb aku ada terbaca di blog-blog lain pasal lagu ni.. rupanya lagu ni di gunakan dalam cerita Hantu kat indonesia.. tu yang menjadi jadi org percaya laguni adalah lagu memuja roh hantu... tapi sebaliknya lagu ini adalah lagu biasa yang biasa org dulu dulu gunakan untuk dodoikan anak die.. mcm kita selalu pakai zikir,, lagu buai laju-laju kalau nak tidokan anak.. tp Orang indonesia guna lagu ni.. 

so mlm ni malam jumaat,, ape kata kita try kalao betul jadi ke kan.. boleh aku up entry hahahaha *konon konon berani!,, kang jenuh buat team sekers plk kang hahahah.. korang nk dengar lagu ni tak? ok g kat You tube cari LINGSIR WENGI then play sbb aku risau kang aku ltk kat sini berhantu pulak blog aku ni kang hahahaha *joke.. sbb kene pikir org2 yang ada sedikit perasaan penakut tu.. kang terplay kang elok die baca entry aku ada pulak kat sebelah tompang baca kang... hahahahahah

Thanks For your time
XOXO Puan Husna

p/s: haaa ce tgk sebelah tu ada sape? hahahah

8 comments:

  1. die punye lirik xde la scary sngt
    ade 1 lagu tu ,, memang scary giler..
    da lupe ape tajuk die
    lagu tu memang berdasarkan lagu hantu.
    siap ngilai bagai. org yg nyanyi pun da mati..
    seramm weh unaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn beriya je kawan mr.h tu kat alagu panggil antu hahahaha

      Delete
  2. hhahahaha....takde ke lagu panggil DUIT una oii...itu lagi bermakna! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh kalau ada lagu panggil duit.. takyah keje la dikkkk donnn.. nyanyi je hari2 hahahaha :)

      Delete
  3. Hahahahah. Macam macam lagu sekarang kan :P

    ReplyDelete
  4. lagu apa pelik ni..? confuse jap

    ReplyDelete
  5. asalamualailum una...selamat berpuasa :-))

    lirik lagu ni macam sesat je..huhu

    ReplyDelete
  6. eToro is the ultimate forex trading platform for new and pro traders.

    ReplyDelete

thanks for reading, jom share pendapat tentang post ni (^_^) TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...