Wednesday, 30 October 2019

CARA BUAT CHEESEKUT YANG MUDAH, HANYA 5 BAHAN.

Assalamualaikum and helloooo everyone!!!

aku ni mmg suke gile makan cheesekut tapi sebelum ni mmg order je dgn adik ipar aku , tp sbbkan haritu dh order pun rasa tak puas mkn,, so aku ambik la resipi ni dari die and barulah nk belajar buat..

tq to adik ipar "cik kapiko" * nick name die

so this is the resipi utk korg yang nk try buat ok.


VIDEO RESIPI DARI NATRAH BUDAK SAKIT PERUT HEHEHE



BAHAN - BAHAN

- 250G Cream Cheese Tatura
- Setengan Cawan Susu segar ( ikut la korg nk pki jenama apa)
- 3 sudu Susu Pekat
- Chocolate / Nutella ( aku pakai gardenia je sbb murah)
-Biskut Marie

CARA- CARA NAK BUAT

- masukkan cream cheese, dan 3 sudu susu pekat, pukulkan dengan mixer atau kalau takde mixer, pki pemukul telur pun boleh,, * boleh sado sikit heheheh

-sambil2 pukul cheese dan susu pekat tu, masukkan susu segar sedikit demi sedikit,, tgk pada kepekatan adunan,, jgn cair sangat.. 

pastikan adunan sebati dan cukup manis..

-sapukan adunan cheese yang dah siap tadi pada bekas yang korg nk guna,, supaya cheese tu akan penuh seluruh bekas.. 

- utk adunan chocolate, ambik choclate spread tu dlm 2 sudu, campurkan sedikit susu segar dan pukul sampai sebati,, pastikan adunan tak terlalu cair dan tak terlalu pekat supaya mudah korang nk layerkan die nanti.

-celup biskut marie dalam susu segar, dan susunkan kedalam bekas,, 
dan lapiskan setiap susunan biskut tersebut dengan cheese, kemudian biskut, kemudian chesse kemudian biskut kemudian chocolate, dan begitulah seterusnya sampai penuh bekas tu..

utk 250g cheese tu korang boleh dpt dlm 3 bekas ta hu fa.. tp sbb aku ni jenis suke puas makan (hahaha lahap) so aku tebalkan belah atas die dgn cheese je.. and campur chocolate gardenia tu.

- sejukkan dalam peti ais sampai adunan cheese tu jadi solid sejuk..

dannnn diap untuk dimakannnnnn.. nyum nyummm. mudah kannn

selamat mencuba guysss.. jgn lupe tgk video cara nk buat tu kt atas ye... 


Thanks for your time,
xoxo Hakak Husna 


*p/S : Mr.H power giler buat kek batik,, nanti aku share video and resipi die ok.. sumpah sedap kek batik die.. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...